lördag, augusti 15, 2009

16 augusti 1986 och 1994-usch

16 augusti -en usch och blädag
16 Augusti är ett datum som 2 gånger har vänt uppochner på min tillvaro. 1986 då jag fick diagnosen Hodgkin´s lymfom, cancer i lymfkörtlarna, hade stora tumörer i bröstkorgen och spridning till lymfkörtlar i hals och armhålor. Allt uppdagades efter att under sommarens gång bara blivit sämre och sämre. Det började på våren med en virusinfektion och sedan en liten knöl på halsen, fortsatte successivt med feberperioder, ofantlig trötthet, illamående och avmagring, hosta, anfåddhet (typ alla symtom på ngt allvarligt men som jag trodde var den jäkla virusinfektionen) och senare ett antal knölar till, ca 5 ungefär, och blev då den 16 augusti riktigt jävla akut, då jag via vårdcentralen slussades mellan röntgen, medicinmottagningen, barnmottagningen i borås, barnonkologen på östra och sen akut upp till BarnIntensiven med andnöd och livshotande symtom som följd. Fortsättningen blev sen en behandlingsperiod med operationer, cellgifter och strålbehandlignng, otroligt tufft för en tonåring med isolering, nada skolgång, håravfall och otaliga allvarliga infektioner som följd.. Förutom en del sena komlikationer och några livslånga sviter (men tur nog behandlingsbara) så mår jag bra idag. Allt detta har säkert påverkat stora delar av mit liv och mina val, tex att jag nu arbetar på ett laboratorium där man analyserar prover ,tex de analyser jag blev "expert" på när jag var sjuk. Jag tappar blodgivare, jag tog emot stora mängder blod och trombocyter (blodplättar) under min sjukdomstid (och även efter min förlossning), man kan se det som att det är mitt sätt att ge tillbaka eftersom jag aldrig kommer få lämna blod själv.Trots en otroligt tuff tid så har det ändå gett något gott tillbaka, hoppas jag.
16 Augusti 1994: Samma jävla datum som helvetet 1986 så tog en otroligt älskad vän och expojkvän livet av sej. Nästan 15 år sedan och det känns ändå som igår. Minns sista gången jag täffade honom , det var något dygn innan, och jag tyckte han betedde sej skumt, detta har jag analyserat sönder och samman, vad kunde jag gjort, om jag sa så här hade det varit annorlunda då???? Minns beskedet som om det vore lämnat igår och begravningen, S, hade inte varit komplett utan "ride on" eller "without you" . Dessa låtar är för alltid förknippat med dej. Du finns i mitt hjärta och i mina drömmar för alltid. LOVE YOU!
Upplagd av Fetbulan

2 kommentarer:

Paula sa...

Förstår att det datumet väcker massa gamla minnen och känslor. Hade själv en tumör för ca 12 år sen och vet ju vad grejen innebär. Samtidigt är jag glad att det hände mig med facit i efterhand för det har format mig till den människan jag är idag. Kram Paula

Ina sa...

Förstår dig hlet och hållet. Starkt av dig att gå vidare och sk jobba med det ännu. Tänker på dig. *kram*